Εξωσκελετός βοηθά στην αποκατάσταση ασθενών

by billakos

Μπορεί ένας εξωσκελετός να βοηθήσει την αποκατάσταση των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικά; Οι απαντήσεις έρχονται από την χώρα των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία. Ο εξωσκελετός που αναπτύσσουν αυτή οι ειδικοί της βιοϊατρικής έχει γίνει από αεροναυτικό αλουμίνιο. Ζυγίζει 12 κιλά και έχει σχεδιαστεί για να βοηθά ασθενείς που βρίσκονται σε πρόγραμμα αποκατάστασης, όπως ο Πάμπλο Αλμπισούα, που έχει υποστεί εγκεφαλικό.

Πριν από 4 χρόνια η ζωή του Πάμπλο άλλαξε για πάντα. Αμέσως μετά από μια εγχείρηση καρδιάς, ο διακοσμητής έπαθε εγκεφαλικό. Παρέλυσε η αριστερή πλευρά του. Πέρα από τις εκατοντάδες συνεδρίες αποκατάστασης, δέχθηκε εθελοντικά να τεστάρει αυτόν τον εξωσκελετό, που σχεδιάστηκε να λειτουργεί ένα επιπλέον εργαλείο αποκατάστασης για ασθενείς που έχουν πάθει εγκεφαλικό:

«Πριν, όταν πήγαινα για ψώνια με το αυτοκίνητο, έψαχνα να βρω για πολλή ώρα θέση πάρκινγκ, όσο γινόταν πιο κοντά στα μαγαζιά. Και δεν μπορούσα να βρω και πολύ συχνά γύριζα σπίτι. Δεν είχα τη δύναμη να περπατήσω, ούτε κοντινές αποστάσεις. Αυτό έχει αλλάξει εντελώς τώρα. Μπορώ να πάω πλέον και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και τολμώ να περπατήσω για πολλή ώρα. Αυτό απλά, δεν ήταν δυνατόν πριν. Ήμουν πολύ κουρασμένος».

Ο εξωσκελετός έχει 6 κινητήρες που βοηθούν τους ασθενείς να διορθώσουν τις κινήσεις τους. Παράμετροι όπως η ταχύτητα ή οι γωνίες κίνησης μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

«Αυτός ο εξωσκελετός μας δίνει δύο πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι μπορούμε να διορθώσουμε τις κινήσεις του σώματος του ασθενή, που έχουν πρόβλημα. Και δεύτερον, μπορούμε να δώσουμε στους ασθενείς πιο προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους θεραπείες. Σε ένα κλασικό πρόγραμμα αποκατάστασης, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι οι κινήσεις επαναλαμβάνονται με το πιο ακριβή και αποτελεσματικό τρόπο. Οι φυσιοθεραπευτές και οι ασθενείς κάνουν ότι μπορούν. Και οι ασθενείς συχνά κουράζονται ή έχουν τραυματισμούς, γιατί αναγκάζονται να πάρουν αφύσικες στάσεις. Αλλά με έναν εξωσκελετό, μπορούμε να εγγυηθούμε ακρίβεια, ενώ επαναλαμβάνουμε κινήσεις και μπορούμε να πάρουμε πιο ακριβή δεδομένα» εξηγεί ο Ικέρ Μαριναλαρένα Αριτζαμπαλάγκα, μηχανικός βοϊατρικής στο πρόγραμμα κινητικότητας gogoa.

Όλο το σύστημα βασίζεται στην ιδέα της υποστήριξης της κίνησης, όταν υπάρχει ανάγκη. Δηλαδή ο εξωσκελετός επεμβαίνει όταν η προσπάθεια του ασθενή δεν φτάνει για να μπορέσει να κινηθεί με ασφάλεια.

«Ο εξωσκελετός χρησιμοποιεί αισθητήρες για να μετρήσει τις προσπάθειες που κάνει το ανθρώπινο σώμα, κινητοποιώντας τον ασθενή να κάνει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Και μετά συμπληρώνει αυτό που κάνει το σώμα. Η συσκευή ακολουθεί τα καλύτερα πρότυπα αποκατάστασης. Ο ασθενής δρά, σύμφωνα με τα πρότυπα και εμείς συνεργαζόμαστε μαζί του για να τα χρησιμοποιήσει στην περίπτωσή του. Ο εξωσκελετός τον βοηθά να πετύχει τον τελικό στόχο» τονίζει ο Χουάν Χοσέ Ιτσέτα Γιουρίτα, μηχανικός στο πρόγραμμα κινητικότητας gogoa.

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα gogoa, θέλουν να βελτιώσουν τους υπάρχοντες εξωσκελετούς. Και έχουν αρκετές ιδέες στο μυαλό τους.

«Τώρα δουλεύουμε πάνω στο σύστημα φωνητικού ελέγχου. Έχουμε κάνει τεστ. Αρχίζει να λειτουργεί πολύ καλά. Θα μπορούμε να δίνουμε εντολές στον εξωσκελετό με τη φωνή. Αυτό αφορά τους φυσιοθεραπευτές που θα έχουν ελεύθερα τα χέρια τους και θα μπορούν να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη ασφάλεια τους ασθενείς αλλά και για αποκατάσταση, που γίνεται ατομικά»επισημαίνει ο Κάρλος Φερνάντες Ιζοϊρντ, συντονιστής του προγράμματος Gogoa και του πρότζεκτ Hank.

Υπάρχουν κάποιες τελικές λεπτομέρειες που είναι αναγκαίες για να φτάσει ο εξωσκελετός στην αγορά, ώστε να τον αποκτήσουν νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης. Αυτό θα γίνει σε έξι περίπου μήνες και θα κοστίζει 60.000 Ευρώ.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ