Ολο και περισσότεροι απαρνούνται τα smartphones για μια φυσιολογική ζωή

by billakos

O 27χρονος Jose Briones αντικατέστησε το smartphone με ένα συμβατικό κινητό, χωρίς Ιντερνετ και έξυπνες εφαρμογές και διαβεβαιώνει ότι άλλαξε η ζωή του

Επιστροφή στην ζωή πριν τα smartphones επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο, οι οποίοι επιλέγουν ένα συμβατικό κινητό, απλώς για να επικοινωνούν, χώρις όλες τις άλλες έξυπνες εφαρμογές και χρήσεις. 

Ενδεικτικά, φόρουμ στο Reddit συγκεντρώνει 17.000 μέλη που έχουν επιστρέψει στα παλιά κινητά, με τις μικρές οθόνες και πολύ λίγες εφαρμογές, έως και καμία

Ενας από αυτούς είναι ο 27χρονος Αμερικανός Jose Briones, ο οποίος αντικατέστησε το smartphone με ένα συμβατικό κινητό, χωρίς Ιντερνετ, χωρίς εφαρμογές και διαβεβαιώνει ότι άλλαξε η ζωή του.

Οταν θέλει να παίξει μουσική, βάζει CD! Οταν θέλει να πάει κάπου, τυπώνει χάρτη πριν ξεκινήσει την διαδρομή ή ρωτάει τους περαστικούς!

Επίσης, σύμφωνα με τον Jose Briones, τα συμβατικά κινητά γοητεύουν και τους νεότερους που τα βρίσκουν «cool» ή «ρετρό».

Ο Jose  δεν είναι ο μόνος: η επιστροφή αυτή στα παλιά προσελκύει «όσους θέλουν να ξαναβρούν τον χαμένο χρόνο τους ή να ξαναδώσουν γεύση στην ζωή τους», λέει.

Ο Melanin_King0, μέλος του φόρουμ, αισθάνεται καλύτερα τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή στο συμβατικό κινητό.

«Οταν βρισκόμουν όλη την ώρα στο smartphone, είχα την εντύπωση ότι το μυαλό μου ήταν σε σύννεφο», περιγράφει στο Reddit. «Δεν κατάφερνα να κάνω τίποτε άλλο. Σκρόλαρα βίντεο στο Instagram και το TikTok και αυτό μου κατέστρεφε την ενεργητικότητα».

Κρατάνε τα… βασικά μόνο στη δουλειά

Τα μέλη του φόρουμ δηλώνουν ότι διατηρούν ορισμένες πρακτικές εφαρμογές, όπως το email τους, τα Spotify, Google Maps ή Microsoft Teams, αλλά πολύ λίγοι λένε ότι θέλουν το TikTok, το Instagram και το Facebook.

Οι περισσότεροι διατηρούν το smartphone τους για την δουλειά τους.

Ο Jose Briones μεταφέρει την κάρτα SIM σε ένα iPhone ή τάμπλετ όταν έχει πολλές τηλεδιασκέψεις ή όταν ταξιδεύει, αλλά διαφορετικά λέει ότι χρησιμοποιεί το συμβατικό κινητό του στο 80% του χρόνου του.

«Στην δουλειά μου με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχω πολλά email, υπενθυμίσεις, σημειώσεις…Είναι εξαντλητικό. Δεν πρέπει να εισβάλει στην ιδιωτική μου ζωή», λέει.

Αν και η αγορά είναι περιορισμένη, προς το παρόν, πολλές εταιρείες έχουν λανσάρει «μίνιμαλ» τηλέφωνα που επιτρέπουν τις τηλεφωνικές κλήσεις, την αποστολή sms και ενδεχομένως την εγκατάσταση ενός-δυο apps.

«Είδος υπό εξαφάνιση»

«Είναι πια καιρός να βάλουμε όρια και να δημιουργήσουμε μία πιο υγιή σχέση με την τεχνολογία», δηλώνει ο Petter Neby, ιδρυτής και διευθυντής της Punkt – κατασκευάστριας συμβατικών κινητών – σε άρθρο του στο αμερικανικό δίκτυο.

Οι πωλήσεις των συμβατικών κινητών γνώρισαν ελαφρά αύξηση πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και σε πτώση στον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του κέντρου μελετών IDC, διότι οι τιμές των smartphone πέφτουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ορισμένοι λένε «ότι το να είναι διαρκώς καλωδιωμένοι επηρεάζει την ψυχική τους υγεία», σημειώνει η Nabila Popal, διευθύντρια ερευνών στο IDC.

«Αλλά αυτή η πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος για τις κινητές συσκευές α λα παλαιά δεν σημαίνει ανατροπή της βασικής τάσης που είναι η παρακμή τους».

Τα συμβατικά κινητά παραμένουν είδος υπό εξαφάνιση, διαπιστώνει η Carolina Milanesi της Creative Strategies.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ